Project Description

Torbank House, Alterations & Extension, near Peebles, Scottish Borders

In 2004 we began working with Louise and Alastair on the alteration and extension of their home in The Scottish Borders.

Torbank House is a modern building, designed in a traditional style. It’s set well off the road in the Scottish borders and enjoys spectacular views across open countryside. We were asked to provide two additions to the building.

On the northwest corner, we created two new spaces. Louise and Alastair wanted a new dining area to connect their kitchen and sitting room. Upstairs we added a study off the first-floor landing, as Louise often works from home. Large sliding windows make the most of the view up the hill to the rear of the house.

We added, in the south east corner, a circular garden room and conservatory that wrap around the existing structure. A large section of the roof in the garden room is glazed, to welcome in the sunshine, creating a bright and airy space. The new box window frames the view to the south, and creates an eye catching feature where it project through the heavy stonework of the enclosing wall.

The design incorporates local stone and European oak, alongside zinc, glass and render. Overall this palette sits comfortably with the original house and blends into the natural environment of the site. The house is unquestionably contemporary whilst retaining references to traditional farm buildings.

Client: Louise Younger & Alastair Coates
Status: Completed October 2009